Tidligere NRK-frilanser politianmelder Thor Gjermund Eriksen for DAB-innføring

STIKKER UTENLANDS: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen tar anmeldelsen med godt humør. – Likevel, kanskje best å rømme landet, sier han og ler. Foto: Frank Karlsen

DAB

Tidligere NRK-frilanser politianmelder Thor Gjermund Eriksen for DAB-innføring

– Kan bli folksomt i fengslet dersom vi blir dømt.

Denne uka leverte tidligere NRK-frilans Sigmund Hov Moen fra Oslo en detaljert anmeldelse på flere punkter mot prosjektgruppa som står for innføringen av Digital Audio Broadcasting i Norge, ved NRK-kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. DAB-innføringen er et nasjonalt overgrep, mener han

Siste krampetrekninger

Sigmund Hov Moen er en av svært mange nordmenn som føler seg DAB-overkjørt av Thor Gjermund Eriksen og statskanalen, som klarte å få politikerne til legge ned FM og innføre et nytt digital radioskifte.

– Anmeldelsen inneholder mange graverende punkter, sier Moen.

– Jeg har lenge kjempet mot DAB, men innser at slaget er tapt. Dette er mitt siste forsøk på å få sagt noe om denne galskapen. Jeg var selv personlig til stede og leverte anmeldelsen ved Grønland politistasjon, sier han til Dagbladet.

Mangler teknologisk innsikt

Anmeldelsen omfatter åtte punkter, som han mener hver for seg – i anstendighetens navn – bør kvalifisere til domfellelse. Moen, som er glad i tur og mark, mener at dekning er viktigere enn lydkvalitet.

– DAB-innføringen er også oppfordring til massiv miljøkriminalitet, sier han:

– Fullt brukbare radioapparater må skrotes eller sendes til den mindre utvikla delen av verden. Kringkastingssjef Eriksen og co. viser også mangel på teknologisk innsikt og framsynthet, sier Moen, som for øvrig var en av P2’s faste morgenkåsører i perioden 1998 til 2011 og er fast spaltist i bladet Computerworld

GIKK TIL POLITIET: Sigmund Hov Moen ga Dagbladet en kopi av politianmeldelsen av hele DAB-systemet. Foto: Privat

Moen gjør dette som et stunt og er fullt klar over at saken blir henlagt av politiet.

– Men hvorfor ser ikke riksrevisjonen på dette, sier han.

Vil bruke smarttelefonen

Ny måling: Folket slakter DAB-overgang

Ny måling: Folket slakter DAB-overgang

Moen er sivilingeniør i elektronikk, fysiker og jobber med informasjonsteknologi. Han påpeker i anmeldelsen at Norge er et av svært få land som satser massivt på DAB-teknologien – og i tillegg skroter FM-båndet. Han hevder at de fleste eksperter mener at radio i framtida vil bli basert på internett-teknologi.

– Derfor skulle vi beholdt FM – kombinert med internett, sier Sigmund Hov Moen.

Fordi de fleste bilradioer i landet ikke kan motta DAB-signaler, vil mange finne det rimeligst å lytte til radio via smarttelefonen, og det vil kunne føre til at føreren blir mindre oppmerksom på det som skjer på i trafikken.

Mange på tiltalebenken

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK er mannen som har frontet og forsvart omleggingen til DAB. Han tar anmeldelsen helt med ro, sier han.

Kari Simonsen raser mot DAB: Har kjøpt tre radioer, får ingen av dem til å virke

Kari Simonsen raser mot DAB: Har kjøpt tre radioer, får ingen av dem til å virke

DAGBLADET PLUSS

– Det er første gang er jeg blitt politianmeldt, sier han og legger til:

– Det betyr at det kan bli folksomt i fengslet dersom vi blir dømt. DAB-innføringen er gjort i samarbeid med Radio Norge, P4 og NRK – og er blitt behandlet i Stortinget tre ganger. Vi blir mange på tiltalebenken.

Rømmer landet

THOR GJERMUND ERIKSEN

Kringkastingssjefen kan ikke annet enn å le, men mener at Radio-Norge og Stortinget har gjort det riktige ved å digitalisere landet – og gitt oss mange flere kanaler.

Hvorfor skal vi kvitte oss med 15 millioner helt brukbare FM-radioer for å kjøpe 15 millioner DAB-radioer?

Hvorfor skal vi kvitte oss med 15 millioner helt brukbare FM-radioer for å kjøpe 15 millioner DAB-radioer?

– Kanaler vi får inn via internett, også, legger vi til.

– Jeg håper likevel at han som har anmeldt oss vil finne glede i mange nye kanaler. Og, heldigvis så rømmer jeg til utlandet i helga, det er kanskje tryggest, siden jeg er havnet i politiets søkelys, sier Eriksen.

Grønland politistasjon i Oslo opplyser at de ikke har registrert noen anmeldelse mot Eriksen og DAB-prosjektgruppa ennå – og at det ofte kan ta flere dager.

Stadt er ett av flere områder uten DAB-dekning. Sjekk hvor det kommer nye sendere

DAGBLADET PLUSS