Fra Sauherad til verden
En beskjeden countrykonsert midt i Telemark med 30 publikummere, men som samtidig kan høres av 200 millioner lyttere verden over, er det mulig? Sure. Det skjedde på lørdag kveld, og TA var der.
EN EKTE RANCHERO: Vincent Ullgren med hengebarten dro opp bandet med gode, gamle standardlåter.
Av: Tom W. Reiersen
– Jag bara njuter, jag sitter her och bara njuter, sier Angela Lindin. På scenen i den gamle matsalen på Arines Feriehjem på Årnes i Sauherad står hennes faste backingband, svenske Jack Daniels Band, og gjør jobben alene. Angela har fått et halsonde og må roe stemmebåndene noen uker.
Jack Daniels Band, som på ingen måte lever opp til navnet sitt, spiller for første gang i Norge og bærer preg av at vokalisten sitter på benken. Gitaristene Thomas Ahlberg og Frank Sjøstrøm deler på oppgaven, og ingen kan ta dem på innsatsen.

TOK TAK SELV
Det er lørdagskveld, og vi er på countrykonsert på Årnes, stedet som er utpekt som det geografiske midtpunkt for en eventuell sammenslått storkommune mellom Bø, Sauherad og Nome. I kveld er det ingen som tenker på kommunesammenslåing, her er det countrymusikk det dreier seg om.
– De sier det ikke skjer noe i disse traktene, og det bestemte jeg meg for å gjøre noe med, sier Bjørn Lindin. Bjørn og kona Angela er svenskeimport på femte året, countrymusikere og etter hvert godt kjent på Gvarv. Angela hadde tidligere platekontrakt med Arvid Berge og Showtime Records, men den historien er som alle vet over.

– DETTE BLIR STORT
– Ser du den karen der borte, sier Bjørn Lindin og peker på en mann som fyker rundt med et trådløst headset og en mikrofon. – Han kommer fra ScanSat, en satellitt- og Internett basert radiostasjon, den første i sitt slag i Norge. Han vinker mannen bort til oss.
– Stemmer det, sier mikrofonmannen, som presenterer seg som Arnt Gunstead, daglig leder i den Stavanger baserte radiostasjonen som blant annet sender via satellitt. – Det vi er med på nå går til mellom 2 og 200 millioner lyttere over hele verden.
Så hvorfor akkurat her, på bekmørke landsbygda i Telemark en lørdagskveld i april? – Angela Lindin er blant lytternes favoritter, innrømmer Gunstead. Etterpå intervjues Angela ”live via satellite” og blir helt himmelfallen både over at er så populær og av at hun når så mange.
– Våre gutter i Irak og slike steder, de hører på ScanSat, betror Gunstead oss. – Vi er først i Norge, men dette kommer til å bli stort. I løpet av året åpner vi flere kontorer over hele landet.

KONA OG GITAREN
Få feriehjemmet, som Bjørn og Angela leier, er det ikke mer enn tretti stykker på det meste. En blanding av små skjeve sauheringer som smugdrikker utendørs og litt eldre, i huga countryfans.
Meningen var at et annet svensk countryband skulle spilt også, nemlig sagnomsuste Rancheros. Her må skytes inn at countrymusikk ikke er i nærheten av å nyte den populariteten i Sverige som den gjør i Norge. Derfor er det stort for svenske countryartister å spille i Norge.
Rancheros ble forhindret fra å komme, men det stoppet ikke vokalisten i bandet, Vincent Ullgren fra å ta turen. Ullgren, selv import fra Gotland til Sverige, tok likegodt med seg kona og gitaren og feiret sekstiårsdagen sin hos Bjørn og Angela.
SOLID FOTARBEID
Bandet løfter seg betraktelig når Ullgren med hengebarten tar over som vokalist. Standardnumre som «Me and Booby McGee», «Cotton Fields» og «Yambalaya» får et solid løft; ikke minst på grunn av Ullgrens solide fotarbeid. Det er tydelig at han har plukket opp ett og annet fra Dwight Yaokam, «king of country footwork».
Fredag sjette mai, da blir det store greier, da måste ni komma, sier Bjørn Lindin. Han minner om «Norges største dansegalla», som ScanSat arrangerer i Telmarkshallen denne dagen. Til sammen elleve artister, blant dem Jenny Jensen og Telemarks egen Geir Ødegården, stiller opp. Pluss en friskmeldt Angala Lindin.
På lørdag derimot, nøyde hun seg med «att njuta, bara njuta»