Musikk for «godt voksne»
De spiller Sputnik og Ole Ivars så det tyter ut høyttalerne, men ikke kall dem harry for det. Scansat er folkelig radio – for såkalte «godt voksne».

– For oss er det lytterne som betyr noe. Vi gir dem god musikk og godt humør, sier satelittradioens far, Arnt H. Gunstead.

– Nå må du snart laga ein sag på oss! Dokker skrive jo så møje rart!

Sa Arnt H. Gunstead forleden.

Han har kanskje rett i det, men noen vil si at det han og medarbeiderne driver med, er like snedig som mye annet.

Eller?

– Vi er Norges eneste satelittradio, og etter at NRK la ned Utenlandssendingen, er vi det eneste skikkelige alternativet til nordmenn som er i utlandet. Det får vi daglige bekreftelser på. Vi er på kabelnett, parabol og Internett, sier Gunstead.

Du vet kanskje hvem han er.

Lanternen

Han har jobbet i nærradio siden han plantet sin siste staude som anleggsgartner. Radio Lanternen var siste stoppested før han gikk på satelitt.

– De fleste av Lanternens dyktige medarbeidere er med meg fortsatt, og vi har ting på gang. Tilbakemeldingene fra lytterne varmer langt inn i sjelen.

Lytterne er naturlig nok spredt over et gedigent område. Satelitten rekker lengre enn til Tjensvoll og Undheim.

– Nordmenn som bor fast i Spania hører mye på oss. En norsk pub i Puerto Rico på Kanariøyene spiller oss stort sett alltid. En trailersjåfør ringte oss forleden. Han var som snarest innom et truckstop i Köln i Tyskland. Gjett hvem de hørte på der? Vi er alle steder, vi.

– Trege Telenor

Gunstead er sjef med stor S. Han er redaktør, direktør og altmuligmann. Det siste året har radiostasjonen doblet omsetningen.

Overskudd blir det ikke i år, men neste år, kanskje …

– Vi tar sikte på å få riksannonsører med oss etter hvert. Så snart Telenor klarer å få oss ned på kabelnettet, har vi full dekning – via parabol og kabel. Men Telenor rir ikke den dagen de saler. Vi har jobbet med saken i tre år, helt siden vi startet. Bare i Vestfold og Grenland er vi på kabelnett. Der er tilbakemeldingene mange og gode. Også UPC får mange tilbakemeldinger fra folk som har funnet oss på parabol.

Han er engasjert nå. Radio er noe han ivrer for. Kona Torill har vært en viktig støttespiller i alle år. En tur innom Scansat betyr at ingen går sultne hjem. Medhjelper Berit Sandve og Torill tryller fram både kaffe og kake.

– Vi har det kjekt her. Dette er de flotteste lokalene vi har hatt, sier Berit og Torill.

Nå er Scansat midt i Stavanger. Fra Verksgata blir ukjente artister fort litt mer kjente. Arnt & Co. har som målsetting å spille musikk fra personer og band alle ikke nødvendigvis har et forhold til.

– Jeg tror jeg tør si at Heidi Hauge neppe hadde hatt sine konserter på Færøyene hvis det ikke var for Scansat. Vi har mange lyttere på Færøyene, forteller Gunstead.

Starter nytt konsept

Har du hørt om Leifen & Friends? Eller Geir Ødegården fra Nordagutu (avstigning venstre side, red. anm)? Eller Angela Ledin fra Sverige?

– Platesalget deres tok av da vi begynte å spille dem. NRK, P4 og de store nærradioene bryr seg ikke om artister som ikke har et kjent navn. Vi har et ansvar, synes vi. Derfor gir vi dem mye spilletid. Det skulle bare mangle.

I januar starter Scansat programmet «Stars of tomorrow».

– Dette er en glimrende mulighet for ukjente artister og musikere til å få spilt sine sanger på radio. Konseptet er meget populært i USA. Her får lytterne mulighet til å høre flott musikk fra ukjente artister, som ikke har fått noe plateselskap til å gi ut musikken deres, sier Gunstead.

Opplegget er slik: Artisten blir spilt i 30 dager mot at vedkommende betaler en «inngangsbillett». Artistens profil blir lagt ut på Scansats hjemmeside på Internett, der plateselskaper, produsenter og publikum kan kontakte artisten direkte.

– Selvsagt håper vi å sitte igjen med noen kroner. I USA er dette god butikk, sier Gunstead.

1600 medlemmer

Satelittradio er ingen gullgruve. Det er derfor Gunstead og Co. ikke kjører hvert sitt dollarglis. Scansat har 1600 medlemmer som betaler en årlig kontingent – langt billigere enn NRK-lisensen, selvsagt.

– 1600 medlemmer er fantastisk, synes vi. Vi har en del teletorgtjenester, men håper etter hvert å slutte med 820-nummer. På sikt skal reklameinntekter gjøre det unødvendig å ta betalt for at lytterne skal ringe oss.

Finnmarkingen Karl Kristian Valerius Nilsen er blitt radioens nattmann. Med sin silkemyke røst inviterer han lytterne til nattlig kos og underholdning. Det hender også at han leser en novelle hvis natten tillater det.

– Vi er til for lytterne, og vi har mange gode samtaler på lufta. Vi kan snakke om de utroligste ting, sier Nilsen.

Han tegner på si, og nylig gikk et bilde av Arnt og Co. for 1800 løse kroner. Lytterauksjonen ga gryn i kassen.

Lyttere i Brasil

Folk ringer fra nord og sør, øst og vest.

– En campingplasseier i Finnmark har montert parabol på campingvognene, slik at de som tilbringer feriedagene der kan høre på oss, sier Nilsen.

Men ikke nok med det:

– En lytter i Brasil henger høyttalere opp i trærne i hagen, inviterer naboene til fest – og skrur Scansat på full guffe. Da blir det dans i hagen, da, smetter Gunstead inn.

– Men dere spiller lite musikk av Kaizers Orchestra ….?

– De spiller vi ikke. Vi skal spille hørbar musikk. Vi skal ikke skremme folk vekk fra radioen. Kaizers er sikkert vel og bra, men glir litt dårlig inn hos oss, mener redaktøren.

– Da er det bedre med Sten & Stanley, kanskje?

– Ja, det er søt musikk i våre ører. Men vi er ingen «husmorradio» av den grunn.

Synger også

Gunstead forbereder seg sjelden til en sending. Det meste skjer på sparket.

– Den første innringeren setter på en måte standard for hva vi skal finne på. Det hender jeg synger litt også. Men jeg kan ikke synge, altså.

– Jo, Arnt – det kan du. Du har en god stemme, insisterer telefonvakt, programleder og medlem i festkomiteen, Berit Sandve.

Litt smiger er sjelden feil, og sjefen innrømmer etter hvert at det er ting på gang.

– He-he. Vi har laget vår egen Scansat-sang. Men den er ikke spilt inn enda. Vi har mye på gang, vi, ser du. Det skal ikke stå på det.

Men resten må du nesten høre på en radio nær deg …
De spiller Sputnik og Ole Ivars så det tyter ut høyttalerne, men ikke kall dem harry for det. Scansat er folkelig radio – for såkalte «godt voksne».

Skrevet av:
Erik ThimePublisert:
24.11.2003 kl 11:48Oppdatert: